Zo maak je een commitment met jezelf én bereik jij je doelen wel!

Ondernemen
Zo maak je een commitment met jezelf én bereik jij je doelen wel!

geschreven door

Priscilla Traets

Al vanaf ik een jong meisje was heb ik vele zaken geprobeerd. Sommige lukte wel en sommige ook niet.
Misschien herken je het zelf ook wel, die 5 kilo die je er zo graag af wilt hebben gaan er maar niet af.
Je goede voornemen om meer te gaan bewegen houd je slechts 1 week vol, zodra er ook maar IETS op je pad komt haak je af.

Sommige doelen die ik mezelf stelde lukt me wel en heb ik ook daadwerkelijk behaald. Niet omdat ik het PROBEERDE te halen, maar omdat ik met mezelf de afspraak had gemaakt dat het me ging lukken.

Wat zijn jouw diepste verlangens?

Toen ik jong was wilde ik professioneel ruiter worden, mijn droom was om mijn geld te kunnen verdienen met het trainen van paarden. Vanaf mijn 6e heb ik alles gedaan wat ik kon om dat te bereiken. Tot er een moment kwam dat ik zo vaak was teleurgesteld en steeds onderaan de ladder moest beginnen dat ik mijn droom steeds meer in duigen zag vallen. Ik stopte op mijn 18e volledig met paardrijden, verkocht mijn paard en alle spullen die ik had.

Mijn doel was om een carrière op te bouwen waarin ik goed geld ging verdienen en ikzelf het podium kon pakken. Iets in mij zei dat paardrijden mij niet bij dit doel ging brengen, ik besloot te stoppen. Maar mijn doel gaf ik niet op, ik wilde dat podium pakken, succesvol worden en er veel geld mee verdienen.

Elke stap die ik heb gezet in mijn leven hadden een bijdrage aan mijn doel. Zo verdiende ik op mijn 23e al mijn eerste huis bij elkaar, kocht ik mijn eerste splinternieuwe auto en was ik succesvol in mij baan als internet marketing consultant.
Toch was dit nog niet mijn eindstation, dit voelde pas als het begin.

Op mijn 26e besloot ik te gaan ondernemen. Opnieuw maakte ik afspraken met mezelf. Binnen 1 jaar wil ik volledig kunnen leven van mijn onderneming en mijn parttime baan op kunnen zeggen. Dat jaar heb ik 24/7 gewerkt om mijn doel te bereiken.
Op de dag dat ik van mijn manager te horen kreeg dat mijn contract verlengd zou worden, nam ik ontslag.

“Mijn diepste verlangen is om succesvol te zijn, een podium te pakken en er veel geld mee te verdienen.”

Elke keuze die ik maak staat in het teken van dit verlangen, die afspraak heb ik met mezelf gemaakt en zal ik niet opgeven.

Hoe weet je of een commitment echt is?

Stel jezelf de vraag wat jouw diepste verlangen is, waar sta je ’s morgens mee op en waar ga je ’s avonds mee naar bed? Wat is het dat jij niet los kunt laten en bijna bezeten van bent?

Stel dat is het starten van een eigen bedrijf of 10KG afvallen of zelfs moeder worden. Dat zijn 3 vrij concrete doelen die jij voor jezelf kun stellen en waar je met jezelf een duidelijk commitment mee kunt afspreken.

Er zijn hierin 2 zaken extreem belangrijk om je doelen ook daadwerkelijk te behalen:

  1. De weg naar je doel ben je bereid te doorlopen. (Visualiseren van je doel en de weg ernaartoe kan je enorm helpen) Inclusief alle omleidingen, obstakels en hobbels die je gaat tegenkomen. Er is niks of niemand die jou tegenhoud je doel te bereiken, want jij hebt een commitment met jezelf.
  2. Je omgeving: Zodra jij een doel hebt ga je te maken krijgen met zogeheten saboteurs. Dit zijn mensen in je omgeving die jouw van je doel gaan afleiden, laat je er niet door tegenhouden!

Veel mensen stellen voor zichzelf doelen en het mooiste voorbeeld hierin vind ik mensen die willen stoppen met roken.

“Ik ben zelf een ex-roker en mij is het na enkele stoppogingen gelukt definitief te stoppen.”

Hoeveel mensen zeggen op 1 Januari niet, ik stop met roken. Bij de allereerste verjaardag, nieuwjaarsborrel of stressmoment geven ze hun stoppoging op.
We hebben hier te maken met een verslaving die met name geestelijk gevoed wordt. De sigaret is de grootste saboteur die je in je leven kunt tegenkomen.
Hij zit namelijk boordevol met tegenstellingen, die jij ook nog eens gelooft:

  • Roken vermindert stress
  • Roken is gezellig
  • Roken maakt me rustig
  • Roken is lekker

Als je dit rijtje ziet dan kun je het zelfs als niet-roker herkennen.
Mensen die roken en na een tijd van onthouding een sigaret opsteken, lijken een soort van ontlading te ervaren.
Je ziet ze ontspannen. Gek hè!

Het is natuurlijk de grootste onzin dat een sigaret roken je rustig maakt, dat het gezelliger is of dat roken lekker is. Dat weten niet rokers, ex-rokers maar de mensen die nog steeds roken weten dit ook heel goed.

Ik heb altijd tegen mezelf gezegd op mijn 30e stop ik met roken en dat heb ik gedaan. Ik ben nu 31 en die commitment zorgde ervoor dat niets of niemand mij van mijn doel kon afleiden. Weet je, toen ik ditmaal stopte met roken had ik ineens geen saboteurs in mijn omgeving.

Bij al mijn anderen stoppogingen zei ik ‘ik ga proberen te stoppen’. Alleen al door het woord proberen kregen mensen in mijn omgeving in de gaten dat ik niet stevig genoeg in mijn schoenen stond. Ik ging het tenslotte proberen, net zoals zij ook al tig keer hadden gedaan.
Ik kreeg dan ook steevast opmerkingen als, ga je al weer stoppen joh? Lukt je toch niet! Aah joh pak een sigaret, doe is gezellig!

Wanneer je geen commitment met jezelf hebt trap je in de val van saboteurs. Al die woorden gaan in je hoofd zitten en jij gaat er in geloven en tenslotte bezwijk je weer voor die sigaret. Stoppoging mislukt!

Toen ik definitief stopte met roken waren er hele sterke verschillen met mijn vorige stoppogingen.

  1. Het was geen poging tot stoppen, ik had definitief besloten niet meer te roken.
  2. Niets of niemand ging mij er van weerhouden
  3. Ik maakte een plan en visualiseerde mezelf zonder sigaret
  4. Sprak een resultaat af met mezelf

De meest krachtige verschillen hierin waren mijn commitment en mijn diepste verlangen om als niet-roker door het leven te gaan. Ik was in staat een plan te maken om definitief van het roken af te komen en maakte me los van saboteurs.

Je moet bereid zijn alle schepen achter je te verbranden om je doelen te bereiken

Deze uitspraak klinkt heel zwaar en heftig. Moet je dan al je vrienden in de steek laten omdat je een doel hebt? Het is niet zo zwart/wit maar je moet wel degelijk keuzes gaan maken.
Vraag jezelf eens af of de mensen die jouw doelen saboteren wel echte vrienden zijn en of zij jou gaan helpen je doelen te bereiken? Of zorgen ze voor vertraging?

Het allerbelangrijkste is dat jij een commitment met jezelf maakt, maak een plan wat ervoor gaat zorgen dat jij je doel gaat behalen. Visualiseer je leven als je het doel bereikt hebt maar nóg belangrijker ben in staat te visualiseren hoe jouw weg naar het doel eruit ziet.
Het laatste vind ik persoonlijk het allermoeilijkste maar wel een hele belangrijke, namelijk ‘elimineer saboteurs’.

Lukt het je maar niet om je doelen te halen of geef je bij de minste tegenslag al op? Vraag jezelf eens af of het je diepste verlangen is, als je die hebt gevonden zul je merken dat wilskracht vanzelf komt!