Zo ga ik om met negativiteit in mijn omgeving EN online!

Mindset

Geloof me, omgaan met kritiek en negativiteit is een van de grootste belemmeringen van ondernemers wanneer ze online zichtbaar willen worden.

Als mensen willen we graag gezien worden, aardig gevonden worden, knap & succesvol, toch? Maar als we gezien willen worden zullen we onszelf ook moeten laten zien. Hier komt het deel wat voor veel mensen een struggle is.

Jezelf laten zien is doodeng, je kunt namelijk stuiten op een hoop kritiek en negativiteit uit je eigen omgeving, maar ook online.

Als klein kind ben ik jarenlang gepest tot ik op een dag niet eens meer naar school durfde, zo bang dat ik was weer opgewacht te worden, ze me weer achterna zouden zitten of me weer zouden uitschelden voor van alles en nog wat.

Gelukkig ligt dat inmiddels ver achter mij, maar toen ik besloot zelfstandig ondernemer te worden (6 jaar geleden) moest ik dit thema toch nog eens heel goed aankijken.

Daarom deel ik in dit blog 9 tips om beter om te gaan met negativiteit en hoe jij er ook voor kunt zorgen dat je positief blijft denken!

Tip 1: Zie kritiek als een kans om jezelf te laten zien

Laatst ontving ik een kritische noot onder mijn posts op InstaGram. Een van mijn volgers vroeg zich af wat mijn kijk was op authenticiteit, omdat ik had gedeeld dat ik regelmatig fotoshoots doe en dat ik hierbij onder andere outfits draag van een hele leuke kledingzaak.

Mijn moeder schoot (bijna) meteen in de verdediging toen ze die reactie zag en ik legde haar uit dat er tegenin gaan helemaal geen nut heeft en dat ook helemaal niet is waar die vrouw om vraagt.  Door haar reactie kreeg ik juist de kans om te laten weten hoe ik daarin sta, wat mijn visie daarop is en kon ik verdieping brengen in mijn eerdere post.

Een prachtige kans dus die ik dan ook zeker heb aangegrepen om mezelf nog sterker te laten zien. Volger blij, ik blij!

Tip 2: Achter elk ‘probleem’ schuilt een kans

Tja, het lijkt zo’n open deur he!

Zoveel mensen worstelen met het vinden van een oplossing wanneer het even tegenzit.

Als ik kijk naar mijn leven zowel op werk- als privégebied zijn er bij mij altijd wel dingen die niet soepel verlopen. Toch vind ik altijd voor elke situatie wel een oplossing, de ene is leuker dan de ander dat geeft ik direct toe… maar elke situatie vraagt om een oplossing.

Zelf zou ik ook geen andere manier kunnen verzinnen dan te denken in oplossingen. Het ‘probleem’ heb ik namelijk al en als ik wil dat het ‘probleem’ weggaat zal ik een oplossing moeten vinden.

Veel mensen kiezen hier voor een andere strategie namelijk:

 • Bevriezen (ze kunnen simpelweg niets meer)
 • Vluchten (Letterlijk weglopen van de situaties)

Bij alle 2 de manieren los je niets op en zal het probleem ook niet verdwijnen. Je zult je brein aan het werk moeten zetten zodat het in de ‘vecht-modus’ komt!

Ervaar jij op dit moment problemen waar jij ook echt last van hebt, bekijk het dan eens van een afstandje. Vraag jezelf eens af of jij er iets aan kunt veranderen en of het probleem ook bij jou hoort. Als dit zo is dan probeer eens manieren te onderzoeken voor jezelf waarbij je in beweging komt. Je hoeft er nog niet direct naar te handelen, maar probeer te bedenken wat er allemaal voor mogelijkheden zijn om het ‘probleem’ op te ruimen.

Tip 3: Zuiver je negatieve energie

Elke dag maken we veel dingen mee, verschillende situaties, ruimtes die we bezoeken en mensen waar we contact mee hebben.

Sommige gebeurtenissen ervaren we als positief en sommige gebeurtenissen ervaren we als negatief.

Het is daarom belangrijk om elke dag je energie te zuiveren, door bijvoorbeeld aan Yoga te doen of eens een korte meditatie in te plannen voor je gaat slapen.

Negatieve energie wordt opgeslagen in de cellen van je lichaam en bij een teveel aan negatieve energie zul je dit zowel geestelijk- als lichamelijk gaan merken.

Door elke dag een korte meditatie te doen zuiver je de energie en zul je merken dat je makkelijker met situaties om leert gaan.

Tip 4: Vermijd negatieve energie

Helemaal vermijden zal je waarschijnlijk niet lukken, maar je kunt het wel voor een heel groot deel elimineren uit je dagelijkse leven.

Negatieve energie heeft een lage frequentie en de volgende kenmerken:

 • Onzekerheid, boosheid
 • Klagen
 • Rusteloosheid
 • Slecht slapen, piekeren
 • Je vindt het moeilijk om te vergeven
 • Je bent enorm kritisch
 • Je klaagt veel
 • Je snakt naar verdovende middelen zoals roken, drugs en alcohol
 • Je voelt je schuldig
 • Je vindt het moeilijk om zaken om te buigen, te veranderen
 • Je doet aan zelfsabotage
 • Ziet weinig mogelijkheden en hebt soms zelfs depressieve klachten

Wanneer je veel positieve energie hebt, heeft deze een hoge frequentie en zul je deze kenmerken gaan ervaren:

 • Je bent in balans
 • Je houd van jezelf
 • Je kunt er zijn voor anderen
 • Je bent vrolijk
 • Hebt zelfdiscipline
 • Je voelt je sterk en gezond
 • Je hebt meer geduld
 • Vertrouwd op je intuïtie
 • Anderen mensen komen naar jou voor advies
 • Je bent dankbaar
 • Je voelt niet de behoefte tot discussies, maar alles kan prima naast elkaar leven en bestaan
 • je bent heel creatief, barst van de ideeën en hebt aan inspiratie geen gebrek
 • Je bent vrolijk en hebt geen andere mensen nodig om je zo te voelen

Bekijk deze lijstjes eens goed en zie de verschillen. Wanneer je als ondernemer de stap neemt naar online zichtbaarheid is het belangrijk dat jij de kenmerken uit het 2e lijstje gaat krijgen. Je zult merken dat je dan geen enkele moeite hebt met kritische reacties en je ook nagenoeg geen negativiteit meer zult ervaren.

Tip 5: Onderzoek je omgeving

Als je bovenstaande lijstjes met elkaar hebt vergeleken dan zul je begrijpen dat het belangrijk is om te onderzoeken welke elementen er belangrijk zijn om te vermijden zodat je minder negatieve energie ontvangt.

Onderzoek daarom welke personen (waar jij veel tijd mee doorbrengt) je positieve of negatieve energie geven. Als een goede vriendin een keer in de put zit is dat helemaal geen probleem, maar vermijd wel mensen in je naaste omgeving die enkel negativiteit komen brengen.

Omring je met mensen die hoog in hun energie zitten en vermijd daarom de mensen die laag in hun energie zitten!

Tip 6: Blokkeer of verwijder negatieve reacties

Voor iedereen is dit heel persoonlijk, daarom vertel ik bewust welke keuzes ik maak en hoe ik met negatieve reacties omga.

Kritiek zie ik als een kans waar ik dan ook zeker iets mee doe. Het is voor mij weer een moment waarop ik mezelf en mijn visie kan laten zien.

Volgers die enkel negatief zijn, de discussie willen aangaan en niets brengen, blokkeer ik. Dat komt omdat ik op mijn social media kanalen enkel positiviteit wil houden. Ik straal dat zelf ook uit en aangezien het mijn kanalen zijn mag ik er ook voor kiezen om negativiteit te blokkeren.

Er zijn altijd mensen die jouw adviezen in twijfel trekken, voor elke oplossing wel een probleem hebben, beren op de weg zien of simpelweg niet geloven wat je deelt.


Zoals Einstein ooit al zei, “Negative people, they have a problem for every solutions”


Mijn visie komt bij negatieve mensen dan ook totaal niet binnen. Ik vind het dan zonde om mijn energie hieraan te verspillen. Ik besteed dat veel liever aan de mensen die mij ook positieve energie komen brengen.

Ik heb het zelf nog niet meegemaakt, maar stel ik krijg reacties die ik niet vind kunnen dan zal ik deze verwijderen en de volger blokkeren.

Tip 7: Zorg goed voor jezelf

Misschien herken jij dit wel, ikzelf heb dat namelijk wel altijd. Wanneer ik goed voor mezelf zorg en gezond eet voel ik me meteen een stuk gezonder en slanker.

Wanneer ik teveel snoep, iets te vaak in het weekend zwigt voor een frietje of een pizza voel me meteen minder prettig.

Wist je dat je door goed voor jezelf te zorgen, veel groente, fruit, zaden en noten je meer positieve energie in je leven kan brengen?

Ook een wandeling buiten in de natuur, voldoende slaap, rust of een meditatie zorgen ervoor dat jij positieve energie krijgt.

Zorg dus goed voor jezelf!

Tip 8: Onderzoek wat van jou is

Je kunt nu eenmaal niet de hele wereld op je schouders nemen, ook niet alle problemen van anderen oplossen. Ga het ook vooral niet proberen!

In de afgelopen jaren heb ik voor veel verschillende klanten gewerkt en heb ik ook afscheid genomen van klanten omdat ze me geen positieve energie brachten maar enkel tot last waren.

Waarom werken met de juiste klanten voor jouw belangrijk is leg ik in een andere blog uit, maar je zult merken dat ook dat bijdraagt aan meer positiviteit.

Sommige klanten leggen teveel bij jou op je bordje, accepteer dat niet. Zodra ik de verkeerde klant ertussen heb zitten merk ik dat direct.

Ik geef met mijn adviesdagen alle tools in handen van de ondernemer, maar je moet vervolgens wel zelf aan de slag gaan.

Wanneer ik niet de juiste ondernemer werk, merk ik dat aan:

 • Ze willen meer hulp dan ik aanbied (en waarvoor ze betalen)
 • Bellen me buiten telefonische afspraken om
  • vaak op hele late of juist vroege tijdstippen
 • Hebben weinig waardering voor je
 • Werken ad hoc en verwachten dat ook van jou
 • Kunnen niet omgaan met jouw grenzen
 • Proberen hun eigen regels te maken binnen jouw aanbod
 • Implementeren jouw adviezen maar ten dele (of helemaal niet)
 • Zijn gefrustreerd, ervaren stress en botvieren dit op jou
 • Betalen slecht of willen in termijnen betalen

Als ik ervoor kies om voor dit type klanten te werken, ga ik werken met een lagere energie frequentie.

Niet alleen deze ondernemer heeft daar last van maar neemt mij daar deels in mee.

Het is namelijk haast onmogelijk om je steeds volledig te zuiveren van alle negatieve energie door enkel meditatie, rust en voeding.

Net zoals je mensen uit je naaste omgeving vermijd wanneer ze teveel negatieve energie komen brengen doe ik ik dat ook bij mijn klanten.

Tip 9: Vertrouw op je gevoel

Je zult misschien denken dat je brein het grootste goed is dat wij als mensen hebben, maar het gevoel is vele malen sterker.

Door de hoge mate van intelligentie die gelukkig veel mensen ervaren wordt het voelen veelal vergeten, jammer eigenlijk.

Ons gevoel waarschuwt ons namelijk voor gevaar en ons lichaam reageert daarop.

Wanneer je gevoel je verteld dat je die klant beter niet kunt aannemen omdat ze niet bij je past, doe het dan ook niet. Ik snap het, je schoorsteen moet roken maar dat kun je beter laten doen met klanten die niet alleen zichzelf verder brengen, maar jou ook.

Vertrouw daarom op je gevoel en neem geen klanten aan die niet bij je passen!

Negativiteit is zoveel meer dan een enkele negatieve gedachten. Ik heb ook negatieve gedachten, momenten dat ik even mijn frustratie kwijt moet of de hulp van mijn vriend inschakel omdat ik mijn verhaal even kwijt wil.

De kunst is om die negatieve gedachten om te buigen naar iets positiefs en dat is een keuze die jij zelf kunt maken.

De manier waarop jij reageert of handelt zijn allemaal resultaten van de manier waarop jij denkt.

Ik hoop dat ik je hiermee meer positiviteit hebt gebracht en jij ook aan de slag gaat met het elimineren van negatieve energie. Het zal je helpen wanneer jij online zichtbaar wilt worden en als ondernemer wilt groeien.

Vond je dit een leuk blog laat het me dan zeker even weten, dat vind ik namelijk ook erg leuk!

Liefs,

Priscilla