Waarom (goede) keuzes maken noodzakelijk zijn?

Mindset

Tijdens mijn adviesdagen leer ik ondernemers kritisch te kijken naar hun werkzaamheden binnen hun onderneming. Een veel gehoorde vraag is ‘hoe kan ik tijd maken zodat ik meer ‘aan’ mijn bedrijf kan werken in plaats van ‘in’ mijn bedrijf?’.

Alles draait om keuzes maken, we doen het elke dag, elke minuut en elk uur. En elke keuze die je maakt zorgt weer voor een uitkomst, zodat je weer een keuze moet maken.
Eigenlijk is daar niets moeilijks aan, maar wel aan het maken van goede keuzes. Ik heb het dan niet over ‘juiste’ keuzes maken zoals andere dat van je verwachten, maar keuzes maken die goed zijn voor jou!

Toen ik afgelopen Maart uitviel door een Burn-Out moest ik direct een aantal aanpassingen doorvoeren in mijn leven. Die aanpassingen moest ik maken zodat ze mijn herstel zouden bevorderen. Wanneer je geen energie hebt om meer dan 1 activiteit op een dag te doen, een gezin hebt, een bedrijf en een sociaal leven dan is keuzes maken het allerbelangrijkste.

Wat geeft mij energie? Wat kost mij energie? Wanneer ik deze activiteit doe, kan ik dan nog wat extra’s doen? Als ik ’s middags ga lunchen met een vriendin, kan ik dan ’s avonds mijn zoontje wel op bed leggen?

De belangrijkste keuze die ik heb gemaakt is om ervoor te zorgen dat ik herstel. Herstellen van mijn Burn-Out, zodat ik weer de moeder en vriendin ben die ik wil zijn. Daar wordt niet alleen ik gelukkiger van, maar ook mijn gezin.

Als je in deze positie zit dan vallen alle randzaken weg. Scroll je echt geen uren meer door je tijdlijn (dat kost namelijk bakken met energie) en houd je je niet bezig met andere mensen. (je hebt tenslotte genoeg aan jezelf)

Het maken van goede keuzes is natuurlijk mega subjectief, want wanneer is een keuze de ‘goede’? Als jij er blij van wordt? Als je man er blij van wordt? Of je vriendinnen?

Ik maakte voorheen altijd keuzes waarvan ik dacht dat de ander daar blij van zou worden, met het gevolg dat ik nooit mijn eigen keuzes maakte. Ik deed alles om de ander tevreden te krijgen.

In de afgelopen jaren heb ik geleerd om te luisteren naar mijn gevoel en keuzes te maken die passen bij mij, waar ik blij van wordt. Pas sinds ik een Burn-Out heb gekregen nam ik het keuzes maken echt serieus. Ik kon niet langer door mijn eigen grenzen blijven beuken. Grenzen stellen en keuzes maken was echt een noodzakelijk kwaad. Keuzes die bijdragen aan mijn gezondheid, die ervoor zorgen dat ik nog energie heb in de avond, zodat ik mijn zoontje zelf naar bed kan brengen.

Kiezen is niet moeilijk, we doen het de hele dag door. Maar durven kiezen, het lef hebben om je eigen keuzes te maken, niet naar stemmetjes te luisteren of overtuigingen die jij hebt aangeleerd gekregen…… Dat is de kunst!