Nee zeggen tegen klanten, waarom je het toch soms moet doen

Ondernemen
4 tips om nee te zeggen tegen klanten

geschreven door

Priscilla Traets

Nee zeggen tegen nieuwe opdrachten is het moeilijkste wat er is, maar soms noodzakelijk kwaad. In de afgelopen 4,5 jaar als zelfstandig ondernemer heb ik een ware klantreis gemaakt en deel ik in deze blog tips om je bedrijf te laten groeien én vertel ik waarom NEE zeggen tegen klanten heel goed voor je kan werken. 

  1. Kies je klanten heel bewust

Wanneer je net begint als ondernemer neem je alle klussen aan die je maar kunt krijgen, tenminste dat is wel wat ik deed 4,5 jaar geleden. Ik werd overal uitgenodigd voor een gesprek en elke keer ging ik weer vol met enthousiasme op bezoek bij al deze prospects. 9 van de 10 werden ook daadwerkelijk klant, maar passen deze klant na 4,5 jaar nog steeds bij mij en mijn doelen?
Het afgelopen jaar heb ik van enkele klanten bewust afscheid genomen, ik moest simpelweg keuzes maken. Kwaliteit van mijn werk en van de mensen waar ik mee samenwerk staat voorop, maar wat als je deze niet meer kunt waarborgen? Klanten meer aandacht van je vragen dan ze uren bij je afnemen? Vaak te laat betalen maar wel hoge verwachtingen hebben?

Dit jaar heb ik daarom de knoop doorgehakt en heel bewust afscheid genomen van enkele klanten. Hoor je het soms wel eens bij andere bedrijven, ze kiezen bewust voor de grotere opdrachtgevers. Ik vond dat 4,5 jaar geleden onzin, maar ik snap nu exact wat ze bedoelen. Grote klanten nemen veel uren af, waardoor jij een hoog serviceniveau kan bieden, kleine klanten doen dat niet maar verwachten vaak wel dezelfde service.

 

  1. Doelstellingen op lange termijn

Door ruimte te maken in mijn agenda was ik het afgelopen jaar in staat nieuwe opdrachtgevers een kans te geven, bestaande klanten verder uit te bouwen en mijn omzet te verdubbelen door simpelweg anders te gaan werken.
Voor elke stap die je voor je gevoel terugzet, ga je er 3 vooruit. Het resultaat van deze ‘schoonmaak’ is nieuwe klanten van formaat, een hoog serviceniveau én minder administratie doordat klanten op tijd betalen.

 

  1. Verwachtingen vooraf managen

Herken jij dat ook weleens, klanten die lang op zich laten wachten maar zodra zij de knoop hebben doorgehakt jij al klaar moet zijn? Voorheen werkte ik ’s avonds laat door om aan de wensen van alle klanten te voldoen. Tegenwoordig geef ik duidelijk aan dat ik de werkzaamheden meeneem in de planning en deze communiceer na bevestiging. Zo weten mijn klanten waar ze aan toe zijn en ben ik in staat beter te plannen.

“Ik verhoogde mijn uurtarief en niemand vroeg meer om korting”

 

  1. Soms moet je NEE verkopen

Verschrikkelijk vond ik dat 4,5 jaar geleden, nee kwam in mijn woordenboek dan ook niet voor. Ik vond het ondankbaar overkomen en dat wilde ik niet. Tegenwoordig ben ik veel selectiever in de opdrachten die ik aanneem. De reden daarvan is met name dat klanten met weinig tot geen budget wonderen van je verwachten en je deze binnen dat budget eigenlijk niet kunt waarmaken, tenzij ik er enorm veel extra tijd insteek. Tijd die niet betaald wordt! Bedrijven die mij nu benaderen, vraag ik voor ik een afspraak inplan of ze een budget hebben vrijgemaakt om aan de slag te gaan met online marketing. Zonder budget kan ik namelijk niet presteren. Door een eerlijk advies te geven maar ook soms NEE te verkopen maak ik mezelf nóg exclusiever. Weet je? Dat levert nog goede reclame op ook;-)

 

  1. Verhoog je uurtarief

 Toen ik 4,5 jaar geleden begon als ondernemer rekende ik €75,00 per uur. Ik vond dat een heel sympathiek tarief en dat vond ik mezelf op dat moment waard. Klanten vroegen mij telkens om korting en vaak gaf ik die ook, ik wilde tenslotte die opdracht krijgen. Na 1 jaar heb ik mijn uurtarief verhoogd naar €85,00 per uur. Wat blijkt? Er vraagt nu niemand meer om korting, grappig hoe dit werkt hé.
Medio 2017 heb ik mijn uurtarief nog verder verhoogd naar €90,00 per uur voor uitvoerende werkzaamheden en €120,00 per uur voor consultancy. Met inmiddels 12 jaar ervaring als online marketeer weet ik wat ik waard ben. Op het moment dat ik mezelf op waarden kan inschatten, kunnen mijn klanten dit ook.

Vind jij het ook moeilijk om NEE te zeggen tegen potentiele opdrachtgevers omdat je de klus eigenlijk heel goed kunt gebruiken? Merk je ook dat de waardering vaak lager is dan je zou willen? In de afgelopen 4,5 jaar als ondernemer heb ik elk jaar stappen gemaakt, geleerd van mijn fouten en steeds willen verbeteren. Ben jij ook ondernemer en vond je deze tips leuk? Laat het me dan weten in een comment;-)