Top

Weet jij hoe een bezoeker navigeert over jouw website? Welke informatie heeft een bezoeker nodig voordat zij overgaat op een aankoop of het aanvragen van een offerte? Al deze vragen kun je beantwoorden door regelmatig met gebruikers je website te testen.

“Bezoekers vinden het prettig als informatie snel gevonden wordt.”

Maar eerst, wat is een gebruikerstest

Een gebruikerstest is eigenlijk hetzelfde als een usability test, je test namelijk het gebruiksgemak van je website, app of systeem. Naast de gebruiksvriendelijkheid test je ook nog meer elementen dan alleen gebruiksvriendelijkheid. Als bedrijf vind je het namelijk belangrijk dat het uiterlijk en de sfeer van je website past bij je doelgroep, ook dit onderdeel wordt uitvoerig getest.

De voordelen van een gebruikerstest zijn uiteraard niet alleen goed voor jouw (het bedrijf) maar zeker ook voor je bezoekers. Je wilt ze namelijk een optimaal gebruiksgemak bieden, zodat bezoekers makkelijk de informatie kunnen vinden waar zij naar op zoek zijn.
Even kort de voordelen op een rijtje voor jouw maar zeker ook voor de bezoeker:

 • Bezoekers vinden het prettig als informatie snel gevonden wordt. Door de website af te stemmen op de wensen van de bezoeker, zal zij snel informatie kunnen vinden en kunnen zien of de website de juiste informatie bevat.
 • Heb je veel afhakers in je winkelmandje? Ook dit onderdeel is belangrijk te testen zodat bezoekers makkelijk en sneller door je bestelproces navigeren.
 • Raak je ook weleens gefrustreerd als je weer eens niet makkelijk kunt bestellen op een webshop? Frustraties zijn killing! Zorg voor een optimaal gebruiksgemak zodat bezoekers niet gefrustreerd raken tijdens een bezoek aan je webshop/website. Hoe minder frustratie, hoe meer vertrouwen een bezoeker heeft in jouw als bedrijf.

En de voordelen voor jouw als bedrijf

 • Staar je niet blind op de gemiddelde tijd die een bezoeker besteed op je website, maar een belangrijk onderdeel van een gebruiksvriendelijke website is dat mensen meer informatie tot zich nemen, als deze makkelijk te vinden is. Vinden bezoekers niet snel genoeg de informatie die zij zoeken, dan staat je concurrent al te popelen deze bezoeker op te vangen.
 • Je conversies zullen stijgen (ja, in alle kanalen) simpelweg omdat de bezoeker makkelijker door je bestelproces komt. Je zult zien dat hierdoor minder vaak afgehaakt wordt voordat de bestelling daadwerkelijk geplaatst is.
 • Denk jij nog steeds dat jouw website een visitekaartje is van je bedrijf? Think again! Je website of webshop is een online vestiging waar mensen goed geholpen moeten worden, zonder dat daar een verkoper aan te pas komt. Door je bezoekers een gebruiksvriendelijke website aan te bieden zal de reputatie van je bedrijf stijgen!
 • Een goede website waar mensen prettig kunnen winkelen en genieten van een goede service zal je als bedrijf naar een hoger plan tillen. Ook online winkels kunnen profiteren van goede mond-tot-mond reclame. Denk maar eens aan Coolblue!

Hoe gaat een gebruikerstest in zijn werk

Het allerbelangrijkste voordat we gaan testen is dat we een goed beeld krijgen van jouw, het bedrijf. Door middel van een uitgebreid interview willen we een goed beeld krijgen van je bedrijf. Jij verteld ons hoe jij als bedrijf te werk gaat, hoe jij je onderscheid van je concurrenten, waar ligt je kracht en vooral wat wil je bereiken. Door het hele bedrijf en processen goed in kaart te brengen begrijpen we hoe jouw bedrijf werkt. Vaak zitten er nog hele mooie usp’s verborgen op de website die juist binnen het bedrijf heel krachtig worden uitgedragen. Dit komt vaak al na één gesprek naar voren.
Na het interview hebben we een goed beeld gekregen van je bedrijf, de belangrijkste taken op je website denken we uit en op basis daarvan stellen we de opdrachten voor de gebruikerstest op.

Respondenten
Het verkrijgen van respondenten kan op verschillende manieren. Je kunt uiteraard mensen uit je eigen netwerk vragen je website te testen, echter geven wij de voorkeur aan respondenten die je website nog niet kennen maar wel passen binnen je doelgroep.
Marktonderzoeksbureau CG Selecties heeft meer dan 50.000 respondenten waarop geselecteerd kan worden middels een doelgroepbeschrijving. 6 respondenten is doorgaans voldoende voor een kwalitatief onderzoek.

Wanneer alle informatie, opdrachten en de respondenten verzameld zijn kan de test beginnen.
Onder begeleiding van een UX designer wordt de test afgenomen. De respondenten wordt gevraagd hardop te denken en tijdens alle opdrachten aan te geven wat ze missen, goed vinden of waar ze de weg kwijt raken. Het is heel belangrijk dat we erachter komen welke informatie een bezoeker nodig heeft om bijvoorbeeld een aankoop te doen, welke zaken vinden ze belangrijk en waar zijn ze naar op zoek. Door de opdrachten zorgvuldig uit te denken zorgen we ervoor dat we alle belangrijke elementen van een website formuleren en de respondent ons de benodigde feedback geeft.

Door middel van usability software en videomateriaal verzamelen we alle informatie, het is daarom ook mogelijk om vanuit een andere kamer mee te kijken.
Alle video’s en opnames worden vervolgens teruggekeken en daaruit volgt een uitgebreid adviesrapport. Het adviesrapport bevat een beschrijving van alle verbeterpunten die tijdens de test zijn geobserveerd. Daarnaast wordt er een concreet advies opgeleverd over de wijze waarop ieder knelpunt kan worden verbeterd inclusief prioritering.
Alle benodigde aanpassingen worden middels een mockup weergegeven zodat er ook een helder visueel beeld ontstaat.

Wat kost het en hoe pak je het aan?
Allereerst is het belangrijk om een goede UX designer in de arm te nemen. Een UX designer is opgeleid om gebruiksvriendelijkheid te optimaliseren, wat ook toegepast wordt op o.a. het gebruik van software, producten & systemen. Een ervaren UX designer is de basis van een goede uitkomst. Vaak worden UX designers verwart met conversie optimalisatie specialisten echter zijn dit twee verschillende specialismen. Let daar goed op bij je keuze!

“Blijf altijd nieuwsgierig naar de mensen waar jij je producten aan wilt verkopen, zij kopen alleen als jij ze goed van dienst bent”

Que investering kost het met name tijd. Zie het als een goede investering die zich al op korte termijn terugverdient. Maar tijd kost ook geld. Onderstaand heb ik de zaken benoemd waar je rekening mee moet houden in je begroting.

  • respondenten +/- €150 per persoon
   o wervingskosten, vergoeding, reiskosten & administratiekosten
  • Gebruikerstest +/- 40 uur
   o inclusief adviesrapport & videomateriaal
  • Projectmanagement +/- 5 uur

Op basis van een gebruikerstest worden er concrete adviezen uitgebracht inclusief adviezen op welke wijze knelpunten aangepast kunnen worden. Het vervolgens aanpassen van deze knelpunten wordt door de webbouwer opgepakt. Ook hiervoor dient er een budget vrijgemaakt te worden, echter is deze vooraf lastig te begroten.

Heb je een website en nemen je bezoekersaantallen toe, maar je omzet niet? Onthoud dan, meten is weten! Analyseer de data van je website, waar stappen bezoekers uit en analyseer je bestelproces. Zie je veel afhakers? Overweeg dan zeker eens een gebruikerstest, maar je kunt uiteraard ook veel kleiner beginnen. Een usability analyse kan ook al veel verschil maken.

Mijn belangrijkste tip: Blijf altijd nieuwsgierig naar de mensen waar jij je producten aan wilt verkopen, zij kopen alleen als jij ze goed van dienst bent!

Priscilla (1987) is al jarenlang werkzaam geweest als online marketeer voor verschillende bureaus, in 2013 richtte ze haar bureau Nextresult Internet Marketing op. Naast ondernemer is Priscilla ook moeder van een zoontje, en wil ze door middel van dit blog andere ondernemers inspireren op het gebied van online marketing met een personal touch.

Post a Comment