Top
Sanne Appelhof

Als reizen je grootste passie is dan is de stap naar een eigen reisbureau vrij logisch, maar de traditionele reisbureaus zijn de laatste jaren steeds meer uit het straatbeeld verdwenen, dat weerhield Sanne Appelhof er echter niet van haar eigen reisbureau te beginnen. Hoe Sanne ervoor zorgde dat haar bedrijf een succes werd verteld ze in dit interview!

“Ik kan nu nog meer mijn persoonlijke service verlenen en mijn klanten helpen en adviseren op de manier die ik prettig vind.”

De traditionele reisbureaus zijn bijna allemaal verdwenen, wat was voor jou de reden om toch een reisbureau te beginnen?

Ik heb bijna 10 jaar ervaring opgedaan bij een zogeheten ‘stenen’ reisbureau maar heb altijd de droom en ambitie gehad om mijn eigen reisbureau te starten. Die kans kreeg ik in de zomer van 2015, zonder enige twijfel heb ik de stap gewaagd. Nog elke dag ben ik blij met de beslissing die ik toen gemaakt heb.

 Een reisbureau at Home, wat houd dat precies in?

Als zelfstandig reisadviseur werk ik hetzelfde als een zogeheten ‘stenen’ reisbureau. Echter ben ik niet gebonden aan reguliere winkeltijden en kan ik te allen tijde bij de klant langskomen, op elk gewenst tijdstip en op elke gewenste plaats. Op het werk, bij de klant thuis of bij mij aan de keukentafel.

Ik praat tegen iedereen en overal. Het maakt niet uit of ik ergens in de rij sta of dat ik op een verjaardag ben. Ik ben ontzettend sociaal en dat werpt vruchten af.  Veel mensen vinden internet nog eng. Ze durven de laatste stap niet te nemen. Daarnaast betalen mijn klanten niets meer dan op internet, maar krijgen wel de persoonlijke service die zij verlangen.

 Je hebt veel ervaring bij andere touroperators opgedaan, wat heeft je het meeste geholpen toen je besloot voor het ondernemerschap te gaan?

Ik heb bijna tien jaar bij een reisbureau gewerkt. Tijdens deze periode heb ik altijd de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen. Ervaring is zeer belangrijk wanneer je een ZRA (Zelfstandig Reisadviseur) word. Vooral deze ervaring en kennis hebben mij geholpen.

Waar moet volgens jou een reisadviseur aan voldoen voordat hij/zij  een ZRA kan worden?

Het is allereerst belangrijk om veel ervaring op te doen. Ervaring betekend voor mij kennis, kennis van nieuwe bestemmingen, kennis van hoe je wel en niet moet ondernemen, mensenkennis maar vooral plezier hebben in je vak. Ik had altijd al de ambitie om voor mezelf te beginnen. Dat was een droom.  Dat ik kon zeggen ik heb een eigen reisbureau en ik ben daar de eigenaar van!

“Ik vind het fantastisch als mensen me benaderen en vertellen dat ze mijn nummer hebben gekregen van een tevreden klant.”

Hoe zorg je ervoor dat mensen jou weten te vinden?

Ik heb sinds de start van mijn bedrijf hard gewerkt aan mijn naamsbekendheid. Door vooral veel te praten over mijn bedrijf, op verjaardagen, sociale activiteiten,  ik stel mijn bedrijf altijd even voor. Wanneer ik de reispapieren persoonlijk aflever bij de klant voeg ik altijd mijn visitekaartje en 2 flyers toe, zijn ze tevreden over mijn service dan kunnen ze mijn gegevens makkelijk delen.

Nieuwe klanten heb ik ook gekregen door bijvoorbeeld berichten op mijn Facebook pagina te promoten en doe ik aan vrijwilligerswerk wat me ook in contact brengt met nieuwe klanten. Het grootste voordeel van mijn vakgebied is dat mensen altijd graag over vakanties willen praten, ik kan het daardoor vaak in een persoonlijk gesprek toch over mijn werk hebben. 

Zijn er specifieke online media die je inzet om ervoor te zorgen dat mensen die je nog niet kennen toch bij jouw terechtkomen?

Ik ben zeer actief op social media: Facebook, Twitter, Instagram en Pinterest. Op Facebook maak ik vaker gebruik van gesponsorde berichten. Dat is wel tegen betaling maar het helpt zeker en je bereikt veel meer mensen.

“Na een half jaar wist ik dat het goed ging. Het is altijd afwachten. Weten mensen je wel weer te vinden, blijven ze het vertrouwen hebben?”

Hoe zorg jij ervoor dat je doelen stelt en deze ook behaald?

Mijn doel voor het eerste jaar was een bepaalde omzet. Deze was nog niet heel ambitieus omdat ik nog niet direct wist ik kon verwachtte. Nu in het 2e jaar heb ik een flinke groei als doel gesteld. Dit moet ook kunnen omdat ik bestaande klanten kan blijven bedienen en me daarnaast kan focussen op nieuwe klanten.

Jaarlijks help je mensen bij het vinden van hun perfecte vakantie, wanneer was het moment dat je wist ‘mijn bedrijf is nu levensvatbaar’?

Na een half jaar wist ik dat het goed ging. Het is altijd afwachten. Weten mensen je wel weer te vinden, blijven ze het vertrouwen hebben? Maar ook de gunfactor speelt mee. Gelukkig heb ik van dit alles geen last gehad en kreeg ik al snel veel aanvragen.

Wat is je meegevallen aan het ondernemerschap? En wat viel je tegen?

Ik heb tot nu toe nog niet de ervaring gehad dat iets echt is tegengevallen, doordat ik erg positief ingesteld ben zie ik het wellicht niet als een tegenvaller.
Waar ik in de eerste weken wel tegenaan liep was de administratie. Dat is voor mij een bijzaak waar ik niet heel goed in ben. Gelukkig kreeg ik al snel hulp en kon ik me weer volledig bezig houden met de groei van mijn bedrijf. 

Ik heb dan ook geen seconde spijt gehad van mijn keuze om voor mezelf te beginnen!

Je bevind je in een competitieve markt en toch weet jij je te onderscheiden, wat is jouw ultieme tip voor andere ondernemers?

Blijf altijd jezelf en doe niets waar je zelf niet achter staat!

Priscilla (1987) is al jarenlang werkzaam geweest als online marketeer voor verschillende bureaus, in 2013 richtte ze haar bureau Nextresult Internet Marketing op. Naast ondernemer is Priscilla ook moeder van een zoontje, en wil ze door middel van dit blog andere ondernemers inspireren op het gebied van online marketing met een personal touch.