Heb jij een beetje ‘Rapper Boef’ of ‘Lil Kleine’ in je?

Branding & PR
Heb jij een beetje lil kleine of rapper boef in je?

geschreven door

Priscilla Traets

Je haat ze of houd van ze, maar je kunt sinds vorig jaar echt niet meer om ze heen. Met hits als ‘krantenwijk’, ‘4 x duurder’ en ‘Patsergedrag’ scoren ze bij grote groepen jongeren. Nu behoor ik niet meer tot de jongere doelgroep en besef ik me des te meer dat dit een knap staaltje marketing is.

Huh? Marketing, hoor ik je denken. Ja, dit is echt een knap staaltje marketing. Het is een bewuste keuze om jezelf op een bepaalde manier te profileren, het zal ook zeker niet bij iedereen passen, maar hoe dan?

Lanceer jezelf met een enorm schandaal

Wie de serie Gossip Girl net als ik ook al tig keer gezien heeft, kan zich wellicht nog herinneren hoe Serena zichzelf in een klap op de kaart zette door met een wit doorweekt t-shirt op de voorpagina van de krant te verschijnen. Iedereen praatte erover, het was een schandaal maar wel een met heel veel publiciteit.

Lil’Kleine brak door met de hit ‘Drank & Drugs’ waarover zelfs kamervragen zijn gesteld. De commotie omtrent de teksten in dit nummer maakte hem in een klap bekend. Van kind, ouders tot opa’s en oma’s, iedereen kent hem!

Direct op deze hit volgde zijn tweede knaller, ‘1,2,3’ waarin hij letterlijk deze tekst zingt:

“Ik heb niks met de SGP, die commotie daar zit ik niet mee. Ik ben steeds weer op je tv. Ik gooi me middelvinger op on stage.”

Rapper Boef kwam al meerdere malen in het nieuws door provocatie en opruiing. De allereerste keer dat ik van hem hoorde was toen hij politieagenten belachelijk maakte door te pronken met zijn Audi RS6. Tja, daar krijg je de lachers zeker mee op de hand evenals een groot deel van de straatschoffies die zich maar al te graag identificeren met jongens als Boef.

Het grote publiek leerde hem pas echt kennen toen hij groots in het nieuws kwam, nadat hij 2 meiden uitschold voor ‘Kech’. De letterlijke vertaling hiervan is ‘hoer’, maar zoals Boef omschreef was het een gezegde binnen de straattaal en betekende hetzelfde als ‘bitches’. Openlijk werd zijn daad afgekeurd en zelfs optredens werden in binnen – en buitenland geannuleerd.
Kranten, Radio & Tv, iedereen sprak over Rapper Boef. Hij werd aan de schandpaal genageld, hij pakte zijn verlies en bood zijn excuses aan in meerdere tv programma’s.

Knap stukje buzz marketing, toch?

Hoe je buzz marketing succesvol kunt inzetten voor personal branding

Een buzz creëren lijkt enorm op mond-tot-mond reclame, waarbij je zorgt voor publiciteit in de vorm van aandacht. Bij het creëren van een buzz ben je zelf de initiator en laat je jouw ‘fans’ de rest van het werk doen.

Het grote voordeel hierbij is dat je continue zorgt voor aandacht, telkens creëer je weer iets waardoor je overal op het nieuws komt en iedereen over je praat.

Het nadeel is echter dat je geen controle hebt over de uitwerking van jouw stunt.

Wanneer je als persoon deze vorm van marketing inzet om aandacht te krijgen is de emotie van ondergeschikt belang. Je zorgt puur en alleen voor zoveel mogelijk publiciteit, negatieve aandacht is ook aandacht.

 

Ben jij klaar voor een schandaal?

Ik haal mijn inspiratie voor het ondernemerschap en marketing overal vandaan, vaak volg ik een tijd bepaalde ontwikkelingen om er vervolgens van te kunnen leren.
Zo ook het fenomeen Lil Kleine & Rapper Boef, 2 jongens die letterlijk uit de goot komen en maar één doel hebben in het leven en dat is geld verdienen, heel veel geld.

De hype die zij om zichzelf creëren verteld deels hun persoonlijke verhaal, ze hebben moeten knokken om bekendheid te krijgen, zijn door veel mensen ‘opgegeven’ en zijn zelfs in een jeugdgevangenis beland. Toch is het ze gelukt om door te breken en elke week op concerten in heel Europa hun act te doen.

Natuurlijk hoef jij nu niet ineens net als Lil Klein & Rapper Boef te gaan broeien op een schandaal, zodat jij jezelf in een klap op de kaart weet te zetten. Maar, je kunt er uiteraard wel inspiratie uit opdoen. De traditionele vorm van marketing is voorbij, mensen gaan hun persoonlijke verhalen delen met je. Hoe krachtig is dat?

Jouw persoonlijke verhaal is uniek en loopt als een rode draad door al je marketing-uitingen heen. Precies hetgeen wat jij verteld trekt mensen aan die bij je passen. Persoonlijkheid achter een merk is belangrijker dan ooit, precies dat onderdeel kunnen we leren van onze Nederlandse Rappers;-)

Heb jij een beetje Lil Kleine of Rapper Boef in je?