#HashTags die je beter niet kunt gebruiken

Social Media

geschreven door

Priscilla Traets

Op mijn blog deel ik allerlei tips met je op het gebied van Social Media marketing, waarvan InstaGram een heel belangrijk onderdeel is.
De tips die ik met je deel zijn allemaal bij elkaar belangrijk om op te volgen zodat ook jij succesvol wordt op InstaGram.

De tip die ik nu met je ga delen is een hele belangrijke. Het gebruik van #HashTags is een hele belangrijke, dat heb je al eerder gelezen. Maar zo niet, door het gebruik van #HashTags zorg je ervoor dat je content gevonden wordt door mensen die hierin geïnteresseerd zijn.

Maar, wist je dat sommige #HashTags ook verbannen of geblokkeerd zijn door InstaGram? Het zorgvuldig kiezen van je #HashTags is dus nog veel belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Denk je nu dat het uitsluitend 18+ gerelateerde onderwerpen zijn dan heb  je het mis, #desk is bijvoorbeeld een van de verbannen #HashTags die je beter niet meer kunt gebruiken.

Een aantal belangrijke punten op een rij:

  • Sommige hashtags kunnen voor altijd worden verboden
  • Sommige hashtags kunnen tijdelijk worden verbannen (soms verdwijnen ze weer na een tijdje of worden voor altijd verboden)
  • Het gebruik van verboden #hashtags kan een schaduwban, blokkade of bestraffing van je account opleveren
  • Het gebruik van een verboden hashtag kan ertoe leiden dat al je andere hashtags niet meer werken
  • Als je een “nieuwe” hashtag wilt gebruiken, controleer dan of deze is verbannen voordat je hem gebruikt

Op het moment dat ik dit blog schrijf zijn er al meer dan 114.000 #HashTags verbannen van InstaGram.
Welke dat zijn vind je terug in de lijst met verbannen #HashTags. Uiteraard kun je de complete lijst gebruiken zodat je niet per ongeluk een #HashTag gebruikt die verbannen blijkt.

Deze lijst blijft natuurlijk telkens verder uitgebreid worden, daarom wil ik je ook graag uitleggen hoe jij zelf kunt controleren of een #HashTag verbannen of geblokkeerd is.

Hoe je verbannen #HashTags kunt bekijken op InstaGram

Eerder benoemde ik al dat er meer dan 114.000 #HashTags zijn verbannen van InstaGram. Helaas is er op dit moment geen ‘geautomatiseerde’ tool om een volledige lijst te krijgen van alle verboden hashtags op InstaGram. De enige tool die er op dit moment is kun je vinden via Nick Drewe. De tool geeft eigenlijk exact hetzelfde weer als de stappen die we hieronder gaan behandelen.

Het is sowieso heel belangrijk dat je je focust op één heel specifiek onderwerp voor je pagina. Dat onderwerp kun jij zelf zijn, de diensten die je aanbiedt of de producten die je verkoopt.
Je snapt dat het onmogelijk is om ALLE #HashTags die inmiddels verboden zijn te benoemen die specifiek gelden voor jouw onderwerp.
Het is daarom belangrijk dat je zelf gaat onderzoeken welke #HashTags er geblokkeerd zijn en jij dus moet gaan vermijden.

Stel:

  1. Je verkoopt meubels, gebruik dan #desk niet meer (Verboden)
  2. Heb je een FashionBoutique en bestaat een groot deel van je klanten uit volslanke dames, gebruik dan geen #HashTags meer met #curvy en #curvygirls
  3. Voor alle Fitgirls in Nederland is het ook goed om te weten dat ook #shesquats, #fitnessgirls en #pushups verboden zijn

De laatste in de lijst vind ik persoonlijk erg jammer en ik vermoed velen met mij. De #HashTag #tgif is namelijk ook verboden, net als #workflow en #hardworkpaysoff. Niet meer gebruiken dus, al snap ik dat jij dit ook mega jammer vindt!

Wat gebeurt er als je deze #HashTags toch gebruikt? InstaGram kan je account dan verbannen, blokkeren of bestraffen. Je moet hierin wel voorzichtig zijn want dat is niet wat je wilt. Voordat je dus enthousiast aan de slag gaat met het zoeken naar de juiste #HashTags voor jouw pagina, doe dan ook snel onderzoek naar de verboden #HashTags.


Hoe controleer je of een #HashTag verboden is?

Ga naar het overzicht (Verkenner) van je InstaGram profiel en klik op het tabblad met het vergrootglas.

  • Voer een #HashTag in, in de zoekbalk

Als de #HashTag niet in de zoekresultaten naar boven komt, is deze verbannen. (Zie hieronder)

Een #HashTag kan tijdelijk of voor onbepaalde tijd worden verboden. Dit betekent dat het ook kan voorkomen dat een #HashTag eerder verboden was, maar daarna toch weer is toegestaan.

Wanneer de #HashTag wel in het zoekresultaat verschijnt, tik er dan op. In sommige gevallen wordt er dan een doorverwijzing aangemaakt (Zoals in het voorbeeld hieronder bij #beautyblogger)
Wanneer je in het tabblad ‘top’ kijkt zie je dat #beautyblogger verschijnt, maar klik je door naar het tabblad ‘tags’ dan krijg je onderstaande melding.

Zo, nu weet je hoe je zelf kunt controleren of een van de #HashTags die jij graag gebruikt verboden is.

Dan is het nu tijd om de lijst van verboden #HashTags te delen met je.

Er zijn meer dan 114.000 #HashTags verboden op InstaGram, maar in onderstaande lijst deel ik de #HashTags die preview.app heeft samengesteld. Het is een lijst met #HashTags die vaak voorkomen en gebruikelijke woorden bevatten.
Je zult er nog van opkijken dat je tijdens de jaarwisseling beter niet de #newyearsday kunt gebruiken, of tijdens valentijnsdag de #valentinesday (bummer he)