Top
Google IF Functie _ Mobiel-Desktop

Bedrijven zijn steeds beter in staat op hun doelgroep in te spelen. Dit komt enerzijds doordat wij als consument zelf deze input leveren maar anderzijds ook doordat er steeds meer zaken gemeten worden.

Heb je de laatste tijd op Facebook ook vragen voorbij zien komen als “Heb jij vandaag al gestemd voor de 2e kamerverkiezingen?” of “Klopt het dat jij bij bedrijf X bent?”. Al eens antwoord gegeven op de vragen die bijvoorbeeld Facebook je stelt?
Je antwoord wordt weliswaar niet op je tijdlijn zichtbaar gemaakt, maar door deze vragen te beantwoorden draag je direct bij aan de beschikbare data van Facebook.
Wat doet Facebook met deze data? Hiermee is Facebook in staat de advertenties continue te verbeteren zodat deze naadloos aansluit op jouw persoonlijke behoefte.

“Big Brother is Watching you”

Er kan ook steeds beter ingespeeld worden op de beschikbare data, daar is de nieuwe feature van Google een mooi voorbeeld van. Op 14 Maart 2017 lanceerde Google een nieuwe feature, de IF-functie (IF Functions and Default Value) waarbij je vanaf nu de mogelijkheid hebt om een deel van je advertentietekst volledig te laten aanpassen op kenmerken van gebruikers.

Waar is deze nieuwe functie geschikt voor?

De nieuwste feature van Google is een aanvulling op de bestaande mogelijkheden om tekstadvertenties te maken. De volgende mogelijkheden zijn beschikbaar voor de inzet van de IF-Functie:

Bij deze nieuwe functie wordt er een specifieke tekst getoond op basis van het apparaat (Desktop, Mobile & Tablet) of op basis van je doelgroep.

Een voorbeeld van een tekstweergave van iemand die via een Mobile Device een zoekopdracht uitvoert kan zijn: “Reserveer nu met 10% korting op uw mobiel”.

Mijn collega Kristian (Advertising specialist at Nextresult) heeft een mooie afbeelding gemaakt waarbij te zien is hoe er per apparaat gekozen is voor een specifieke tekstweergave.

Hoe kan jij de IF Functie het beste gebruiken

De grootste verbetering die Google hiermee doorvoert voor adverteerders is dat er op basis van de gebruiker een advertentietekst variabel getoond kan worden. Zo kun je de tekst automatisch laten aanpassen wanneer een gebruiker verschillende devices (Apparaten) gebruikt, maar ook wanneer een gebruiker behoort tot een bepaalde doelgroep.

Op basis van het apparaat kan er een specifieke tekst getoond worden aan een mobiele gebruiker, zoals je in het vorige voorbeeld kon zien. Hierdoor ben je in staat de gebruiker nog specifieker aan te spreken dan voorheen.

Op basis van een doelgroep kan er door aanwezigheid van een retargeting-lijst met specifieke kenmerken gebruikers aangesproken worden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers die al eerder op je website zijn geweest een specifieke advertentie laten zien, om ze alsnog over te halen een aankoop bij je te doen.  

De voordelen van de IF-Functie op een rijtje

  1. Je bent nu in staat om nog relevantere advertentieteksten te tonen op basis van gebruikerskenmerken.
  2. Flexibel tekstadvertenties inzetten op basis van Device en doelgroepen.
  3. Mocht een gebruiker niet voldoen aan de voorwaarden, kun je nog steeds een algemene advertentietekst tonen.

Maak jij al gebruik van deze nieuwe functie?


Bij Nextresult hebben we de eerste advertenties voor onze klanten al toegevoegd met de nieuwe IF-Functie. We willen door middel van deze nieuwe feature een meerwaarde bereiken op basis van de kwaliteit van onze advertenties. De nieuwe feature is nog maar kort beschikbaar voor alle adverteerders dus het is nu een kwestie van testen en de ontwikkelingen blijven volgen.

Google heeft de laatste jaren al een volledige focus op verkeer via mobiele apparaten. Zo werd vorig jaar de complete lay-out van de Google zoekresultaten-pagina al veranderd en werden er uitgebreide advertenties toegevoegd. Dit allemaal om de mobiel vriendelijkheid steeds verder te optimaliseren.

Heb jij een Adwords campagne en heb je deze nieuws feature van Google ook al in gebruik? Laat het dan even weten in een reactie onder deze post, ik ben heel benieuwd naar jullie eerste ervaringen!

Priscilla (1987) is al jarenlang werkzaam geweest als online marketeer voor verschillende bureaus, in 2013 richtte ze haar bureau Nextresult Internet Marketing op. Naast ondernemer is Priscilla ook moeder van een zoontje, en wil ze door middel van dit blog andere ondernemers inspireren op het gebied van online marketing met een personal touch.

Post a Comment