Een AdWords campagne opzetten in 9 stappen

Online Marketing

geschreven door

Priscilla Traets

Heb je een website en wil je graag meer relevante bezoekers krijgen? Dan heeft Google een handige tool (Google Adwords) om dit in een relatief korte tijd te bereiken.

Het opzetten van een Google Adwords campagne is in de basis niet moeilijk, maar door de uitgebreide mogelijkheden kun je makkelijk verdwalen. In dit artikel help ik je op weg om in de basis een goede campagne op te zetten door 9 eenvoudige stappen te doorlopen.

Voordat je begint met deze stappen moet je uiteraard eerst een Google Adwords account aanmaken, de stappen die je daarin moet doorlopen spreken voor zich.

1.    Bepaal als eerste je type campagne

Google biedt binnen Google Adwords verschillende typen campagnes waar je uit kunt kiezen. Ben je nog niet bekend met Google Adwords of heb je nog niet veel ervaring dan adviseer ik je om te starten met het ‘Zoek netwerk’.

Door dit type campagne te kiezen voorkom je dat je vertoond wordt binnen het ‘Display netwerk’ van Google. Dit type campagne vraagt om een andere optimalisatie, wanner je nog weinig ervaring hebt kan dit al snel leiden tot hoge kosten en met geen resultaat.

2. Kies welk gebied je wilt benaderen

Waar is je bedrijf gevestigd en waar wil je jouw producten of diensten aanbieden? Als je net begint en je budget is nog beperkt start dan eerst in een wat kleiner gebied, daarna kun je altijd makkelijk uitbreiden.

Locaties kun je instellen op basis van land, regio, plaats en provincies. Wil je liever een groter gebied rondom een stad? Dat kan door de coördinaten te gebruiken waarbij je kan aangeven hoeveel kilometer rondom een stad jij zichtbaar wilt zijn.

Controleer ook je taalinstellingen en zet deze op ‘alle talen’, zodat mensen met andere browser instellingen, maar zich wel binnen jouw regio bevinden je advertentie toch te zien krijgen.

3. Kies je ‘bied-strategie’ en bepaal je dagelijks budget

Het is mogelijk om op verschillende manieren te betalen voor je advertenties. Wanneer je net start kun je het beste kiezen voor CPC (Cost-per-Click) biedingen en vink je het ‘automatisch bieden’ uit. Kies hierbij voor ‘handmatig-bieden’ zodat je zelf de controle hebt over de maximale CPC.

Ga je ook conversies meten? Wanneer je een minimaal van 15 conversies binnen een campagne hebt behaald kun je ook kiezen voor een biedstrategie waarbij je betaald op basis van CPA (Cost-per-Action). Je geeft Google hiermee de ruimte om te optimaliseren en te sturen op zoveel mogelijk conversies binnen een maximaal ingesteld bedrag.

Kies vervolgens een dagbudget wat jij maximaal wilt uitgeven per campagne. Heb je meer campagnes en weet je niet hoe je het budget kunt verdelen? Dan kun je er ook voor kiezen een gedeeld budget in te stellen, waarbij Google zelf de verdeling maakt.

Note: Bij het instellen van een dagbudget moet je rekening houden met het maximaal aantal vertoningen wat je hiervoor zal krijgen. Een dagbudget van €5,00 in een campagne waarin 30 advertentiegroepen actief zijn, heeft weinig effect. Je zult dan zien dat Google je advertenties heel verdeeld gaat laten zien en het effect niet erg groot is. Bovendien duurt het verzamelen van data veel langer.  

4. Bepaal waar je op wilt adverteren en creëer hiervoor advertentiegroepen

Een advertentiegroep hangt onder je campagne en heeft andere instellingen en mogelijkheden dan je hebt op campagneniveau. Je kan het beste voor elke zoekterm waarop je wilt adverteren een aparte advertentiegroep aanmaken.

Vanaf hier wordt het even lastig

Met de keyword tool van Google krijg je inzicht in zoekgedrag en de mate van concurrentie op zoekwoorden. Zoekwoorden waarop veel gezocht wordt hebben over het algemeen ook een hoge concurrentie wat resulteert in meer zoekvolume maar dus ook in hogere kosten. 

 Voorbeeld

Stel je hebt een bloemenwinkel in ’s-Hertogenbosch en je wilt meer bruidsboeketten verkopen.
Je kunt dan het zoekwoord ‘bruidsboeketten’ inzetten, maar hier is de concurrentie groter en de vraag is of een consument die zoekt naar ‘bruidsboeketten’ al bereid is om te kopen.

Je kunt er dan beter voor kiezen om wat specifieker te adverteren en aandacht te besteden aan een goede structuur.

 • Campagnenaam > Bruidsboeketten

Adgroup > Bruidsboeket – Den Bosch
Adgroup > Bruidsboeket – Rosmalen
Adgroup > Bruidsboeket – prijs
Adgroup > Bruidsboeket – kosten
Adgroup > Bruidsboeket – kopen
Etc.
Note: Wanneer je bij je locatie instellingen hebt gekozen voor ’s-Hertogenbosch en 20km rondom ’s-Hertogenbosch dan kun je er ook voor kiezen om de Adgroup > Bruidsboeket in te zetten. Mensen die zich dan al binnen je regio bevinden maar op ‘bruidsboeket’ zoeken, zien dan ook je advertentie.

Voeg vervolgens een advertentie toe aan je advertentiegroep. Voor elke advertentiegroep maak je 3 unieke advertenties. Deze advertenties moeten specifiek zijn en de bezoeker duidelijk de informatie tonen waar naar ze zoeken. Let wel op: Je hebt een beperkt aantal tekens, dus je zult creatief moeten zijn!

Voorbeeld

Schermafbeelding 2017-01-25 om 22.31.50

5. Voeg relevante zoekwoorden toe

Je hebt inmiddels een campagne gemaakt en verschillende advertentiegroepen onder deze campagne gehangen, het is nu tijd om de zoekwoorden te koppelen aan de juiste advertentiegroep.

Voeg per advertentiegroep een aantal zoekwoorden toe. Omdat we hebben gekozen voor verschillende advertentiegroepen koppelen we hier ook de juiste zoekwoorden aan zodat de advertenties aansluiten bij de zoekopdracht.

Matchtypes

Wist je dat het algoritme van Google veel slimmigheidjes bevat waardoor zoektermen met elkaar ‘gematcht’ worden? Precies om die reden heeft Google ‘Matchtypes’ in het leven geroepen.

 • Exact: [bruidsboeket]
 • Phrase / Zinsdeel: “bruidsboeket”
 • Broad / Breed: Bruidsboeket
 • Modified Broadmatch: +bruidsboeket

 

Plaats in elke advertentiegroep de bijpassende zoekterm en maak uitsluitend gebruik van de matchtypes “modified broadmatch” en “Exact”. Het liefst in aparte campagnes maar dit kan ook binnen dezelfde campagne waarbij je voor elke matchtype ook een aparte advertentiegroep maakt.

Misspellingen niet opnemen in je zoekwoorden, deze neemt Google al mee binnen de ‘sterk vergelijkende varianten’.
Voor meer informatie over de mogelijkheden van matchtypes klik je hier:  https://support.google.com/adwords/answer/2497836?hl=nl voor een uitgebreide toelichting.

Zodra je merkt dat er meer combinaties van zoektermen mogelijk zijn voeg je deze steeds weer toe in aparte advertentiegroepen, zo breid je je campagne uit wat een belangrijk onderdeel van je beheer is.

6. Uitsluiten

Naast het toevoegen van zoektermen is het ook mogelijk om zoektermen uit te sluiten. Waarom zou je kiezen voor het uitsluiten van zoekwoorden? Dit heeft een aantal belangrijke redenen:

 • Je verkoopt alleen nieuwe producten en wil niet gevonden worden op gebruikte – of tweedehands producten
 • Je verkoopt alleen ‘echte’ bloemen en geen ‘kunst’ bloemen
  • Je sluit kunstbloemen en alle varianten dan ook uit
 • Je wilt sturing geven aan bezoekers én de matchtypes
  • Je sluit alle EXACTE zoekwoorden uit in de MODIFIED BROAD MATCH advertentiegroepen.
  • Dit noemen we ‘kruislings uitsluiten’ en is noodzakelijk

Wanneer je gebruik maakt van een matchtype – splitsing op campagneniveau kun je gemakkelijk werken met uitsluitingslijsten (bespaard tijd) doe je dit binnen één campagne dan sluit je telkens  de EXACTE zoekwoorden uit voor elke MODIFIED BROAD MATCH advertentiegroep.

7. Controleer alle instellingen

Je hebt alle stappen doorlopen en met succes je campagnes, advertentiegroepen, zoekwoorden en advertenties klaargezet. Het is tijd om LIVE te gaan!

Voordat je besluit je campagnes te lanceren, controleer nogmaals alle instellingen, het komt vaak voor dat mensen per ongeluk een te hoog budget of CPC hebben ingesteld.

8. Geef je betaalgegevens op

Niet geheel onbelangrijk voordat je daadwerkelijk kunt adverteren in Google zijn je betaalgegevens. Je kunt je betaalgegevens opgeven door bovenaan de pagina op het tandwieltje te klikken en voor de optie ‘facturering’ te kiezen.

9. Campagnes LIVE zetten

Zijn je campagnes nog gepauzeerd? Dan moet je deze nog activeren. Dit doe je door de status ‘onderbroken’ te veranderen in ‘activeren’.

Conclusie

Het opzetten van een Google Adwords campagne is niet eenvoudig, dit komt met name door de kennis die nodig is van het systeem en van de zoekmachine Google.
Door de voorgaande stappen te doorlopen kun je op een vrij eenvoudige manier je campagnes live zetten. De stappen die in deze blogpost besproken worden vormen echter de basis voor het opzetten van een campagne, Google biedt nog veel meer mogelijkheden die de prestaties van je campagnes sterk kunnen verbeteren.

Ben daarom niet teleurgesteld als jouw campagnes niet de resultaten opleveren die je zou willen, maar schakel een expert in op het gebied van Google Adwords die je verder kan helpen.

Welke mogelijkheden biedt Google nog meer? Dat lees je in een volgende Blogpost!