De invloed van China op ons winkelgedrag

Online Marketing
Hoe China ons winkelgedrag beinvloed

geschreven door

Priscilla Traets

Manfield (gered door Sacha Shoes) Dolcis, Vögele, Invito en V&D failliet. De binnensteden komen langzamerhand steeds leger te staan, waarbij de retail nog hard knokt tegen het online geweld. Hoe jammer is het eigenlijk als de fysieke winkels verdwijnen?

“Vanuit je keukentafel je bestelling doorgeven, die morgenmiddag met de post netjes bij je afgeleverd wordt. Je hoeft de deur niet uit, bespaart benzine, tijd en je kunt samen met je kind iets leuks gaan doen”

Persoonlijk vind ik het niet jammer dat er steeds meer fysieke winkels verdwijnen uit de binnenstad. Ik hou van het online gemak, máár ik wordt er ook toe gedwongen. De H&M en Zara vermijd ik al jaren als ik in de stad ben. De drukte, de rommel ik kan er niets vinden en niks vind ik leuk in de winkel. Thuis ga ik echter helemaal los op de mobiele apps van deze kledingketens. De foto’s, de stylen ik word er door geïnspireerd en bestel vrij makkelijk de producten online die ook altijd voldoende in voorraad zijn.

Eigen schuld, dikke bult

Als ik vanuit marketing-oogpunt naar de traditionele winkelketens kijk dan is een faillissement niet vreemd te noemen. Wat was de toegevoegde waarden van V&D, zowel online als offline? Waarom moet ik mijn pannen nog kopen bij de Blokker als ik alles bij Bol.com kan bestellen en binnen één dag gratis thuisbezorgd krijg? De keuze is enorm en de prijzen zijn concurrerend.

Online shoppen heeft allang niets meer met gemak te maken, maar is een noodzakelijk kwaad geworden doordat grote bedrijven het spel beter snapte en in korte tijd sneller konden leren én meer konden verkopen dan de geijkte winkels.

Als moeder van een kind van 2 koop ik elke 2-3 maanden een complete nieuwe garderobe voor hem. Hij groeit sneller als dat zijn kleren verslijten. Winkelen met een kind van 2 is een uur leuk, maar daarna zijn ze het echt beu. Je hebt dan de keuze of snel even samen te gaan of er een middag voor uit te trekken en er alleen op uit te gaan. Voor dat laatste koos ik meestal, zodat ik mijn handen vrij had om door alle rekken kleding te gaan van mijn favoriete merken.

Steevast kwam ik thuis met slechts een paar shirtjes en als ik geluk had ook nog een broek in zijn maat. Inmiddels heb ik het opgegeven en shop ik uitsluitend nog online voor hem bij webshops als kleertjes.com, Bijenkorf en Coccinelle.
Waarom? Simpelweg omdat zij wél de volledige collecties voeren van populaire merken als Tommy Hilfiger, Tumble ‘N Dry en Nikkie.

Ik irriteer me er mateloos aan dat fysieke winkels roepen een hoog service-niveau te hebben en vinden dat zij daarom bestaansrecht hebben. Hoe vaak ik in een winkel (met webshop) wel niet te horen krijg dat ik dat broekje ook online kan bestellen. Ik weet dat ik het online kan bestellen, echter wil ik lokale ondernemers ook omzet gunnen. Snappen deze winkeliers dan echt niet, dat wanneer ik zonder kleding weer de winkel uitloop ik het online echt niet bij hun zal gaan bestellen?

De verkoopsters in de winkels weten vaak van toeten noch blazen als het mode betreft. Zij kunnen compleet niet inschatten waarnaar ik opzoek ben laat staan mij voorzien van advies wat ik nodig heb. Met die reden ben ik online gaan zoeken naar influencers. Zo kwam ik terecht bij Lonneke Nooteboom, Danie Bles en Roos van der Aa. Zij mixen en matchen verschillende merken, stylen en accessoires met elkaar en delen dit met hun volgers. Online shoppen wordt zo echt een feestje, je hebt namelijk op Instagram je eigen persoonlijke mode-adviseuse.

Hoe ziet de winkelervaring er uit over 10 jaar?

De reden dat ik deze Blog schrijf is dat ik vanavond het programma Tegenlicht zag, waarbij de online shopping industrie van China tegen het licht werd gehouden. In Europa lopen wij voorop qua online shoppen en economie, maar China staat in de startblokken de rest van de wereld te gaan veroveren met de Tech-gigant Alibaba.
Het Sociale Krediet Systeem van China is iets wat wij ons in Nederland wellicht moeilijk kunnen voorstellen, wij zijn tenslotte enorm blij met de privacywetgeving die 25 Mei definitief wordt, toch?

Shoppen zoals de Chinezen het doen, dat is de toekomst ver vooruit. Zij hebben 10 jaar geleden de kracht van het internet en data heel goed ingeschat en hebben daarnaar gehandeld. De muren van China vinden wij wellicht eng en een schending van de privacy, maar geef nou toe, jij hebt ook weleens iets besteld op AliXpress toch? Ook jouw data is toen in handen gekomen van de Chinese overheid.

Data is het nieuwe goud en heeft de waarde van olie

Waarom denk je dat bedrijven als Google, Facebook & Youtube zo dol zijn op alle data die wij ze gratis en voor niets geven? Komt onze overheid er tussen dan vinden we dat een schending van onze privacy, beetje dubbel vind je ook niet?

In China is de data en het internetverkeer gecontroleerd, zo kan er binnen China controle uitgevoerd worden op de burgers. Middels een punten-systeem kan iemand punten verdienen door goed ‘koopgedrag’ te vertonen maar ook punten verliezen. Extra punten leveren privileges op zodat je kunt overnachten in luxe hotels of een vliegticket naar Europa kunt boeken. Laat je echter slecht koopgedrag zien of betaal je niet (op tijd) dan worden deze en nog veel meer zaken je als burger afgenomen. Kun je het je voorstellen? Alle data wordt gemonitord door de overheid en verzameld door Techgiganten AliBaba & Tencent (maker van betaalprovider en MultiMessenger platform WeChat).

Welke invloed gaat China krijgen op onze binnensteden

Dat China het internet en de kracht van data heel goed heeft ingeschat is een feit. Daar kunnen wij in Europa qua technologie zeker nog iets van leren. Contant geld is er in China nog nauwelijks, ook tijdens het winkelen wordt er veelal gebruik gemaakt van een QR-code die gescand wordt op je telefoon en waarmee je betaald in de fysieke winkels.

Het online winkelen blijft in Nederland een grote rol spelen en zal de komende jaren alleen nog maar sterker ontwikkelen. Fysieke winkels zijn de afgelopen jaren al veelal verdwenen in de binnensteden en die ruimte gaat op een alternatieve manier ingevuld worden. Denk aan woningen, bibliotheken, kantoren en horeca.
Online retailers die het spel snappen en goed spelen worden alleen maar krachtiger en groter en zullen uiteindelijk de kleine winkeliers verslaan of aan zich binden zoals Bol.com dat reeds gedaan heeft.

Inspiratie is hét toverwoord

Online winkelen staat voor gemak, maar is allang niet meer de voornaamste reden dat mensen het verkiezen boven kopen in fysieke winkels. Voorraad, collectie, prijs, service én inspiratie zijn de belangrijkste facetten waar je als marketeer op dient in te spelen en waarmee je van een bezoeker een koper maakt.

Inspireer je bezoekers door ze outfits te laten zien in combinatie met jouw producten. Investeer in fotografie en styling en zoek samenwerkingen op met populaire influencers die jouw doelgroep bereiken. Pas dan speel jij het spel, zoals je het hoort te spelen.