De 7 Do’s en Dont’s op Linkedin

Social Media
7do's and Dont's op Linkedin

geschreven door

Priscilla Traets

Regelmatig hoor ik van andere ondernemers dat zij veel werk krijgen via hun Linkedin netwerk, inmiddels zijn de meeste al wel bekend met dit sociale ‘zakelijke’ netwerk, maar haal jij al het maximale uit je linkedin netwerk? Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het aanmelden van allerlei ‘interessante’ profielen heb ik hier alvast de 7 Do’s en Dont’s op Linkedin voor je op een rijtje gezet.

1. Je naam is je naam en daarmee uit!

Kom jij ze ook wel eens tegen, van die namen die ‘opgeleukt’ worden met hippe SEO- termen? In de kickbox- en muziekwereld worden dit soort namen vaak gebruikt om de ‘vechter’ of ‘artiest’ aan te kondigen. Denk maar eens aan Badr “The Golden Boy” Hari of wat dacht je van Michael “The king of pop” Jackson. Wist je dat het toevoegen van deze termen in strijd is met de gebruikersvoorwaarden? Alleen al om deze reden kun je het beter achterwege laten, daarnaast is uit meerdere onderzoeken gebleken dat het voor de interne zoekfunctie ook geen effect heeft.

2. LinkedIn is geen Gossip Girl!

Stel je bent voor het eerst op een netwerkevenement en je wilt een goede indruk achterlaten bij de personen waar je contact mee wil leggen. Jevoert dan vast geen discussie over het presidentschap van Trump? Of jouw politieke voorkeur en geloofsovertuiging gedeeld? Linkedin is een zakelijk netwerk met een heldere missie. Voor Roddels, leuke nametests, raadsels of vakantiefoto’s kun je beter geen Linkedin gebruiken.

Note: Mensen doen zaken met mensen en niet met bedrijven, blijf dus wel vooral jezelf. Voor Personal Branding is Linkedin juist wel heel geschikt!

3. Hi Priscilla, I’d like to join your Professional Linkedin Network!

De afgelopen week heb ik 3 van dit soort connectieverzoeken ontvangen, waarbij ik;

A. Degene die mij uitnodigt vaak niet eens ken
B. Hij niet eens de moeite heeft genomen mij een persoonlijke uitnodiging te sturen.

Helaas bevat het merendeel van de uitnodigingen die ik ontvang nog steeds dezelfde tekst “I’d Like to add you to my professional network on Linkedin”. Krijg jij ook nog steeds veel van dit soort verzoeken? Ik maak de vergelijking graag met een netwerkevenement, waarbij een wildvreemde op je afstapt, en zonder zich voor te stellen aan je vraagt of je hem wilt voorstellen aan de mensen waarmee jij aan tafel zit, hoe vreemd zou dat zijn? Bijna onbeschoft toch? Gelukkig kunnen vele netwerktijgers zich veilig verschuilen achter een digitaal platform en tja, als je verzoek geaccepteerd wordt heb je er toch weer een connectie bij.

Effectief? Niet echt!

4. Gelukkig is er ook Tinder (of Lexa)

Helaas hoor ik toch nog vaak dat vrouwen last ondervinden van opdringerige mannen die via Linkedin proberen contact te leggen, waarbij er ‘vervelende’ berichten gestuurd worden. Ondervind je hier last van, dan heeft Linkedin gelukkig een aantal instellingen waarbij je dit deels kunt voorkomen. Een mooie profielfoto mag gezien worden, maar je kunt er zelf voor kiezen aan wie je deze wilt tonen. Zo kun je er ook voor kiezen om deze alleen zichtbaar te maken voor je connecties of alleen aan je eigen netwerk. Overigens is dit laatste wel inclusief tweede- en derdegraadscontacten. Zoals al eerder aangegeven is Linkedin een zakelijk platform waarbij je in de gelegenheid bent om zakelijke contacten te onderhouden en je netwerk uit te breiden. Ben je dus op zoek naar een leuke date? Meld je dan aan bij een datingsite of maak gebruik van Tinder. Of je hiermee succes hebt kan ik niet garanderen maar je maakt in ieder geval meer kans!

5. Cold calling……

Jaren geleden werkte ik nog bij een werkgever die van Linkedin zijn beroep had gemaakt, en nee hij was geen Social media Expert;-)  Zijn dagbesteding bestond uit het zoeken naar mensen op interessante functies waar hij zichzelf uitnodigde voor een kop koffie. Op zich een leuke tactiek en klinkt lekker laagdrempelig toch? Wil je echt even koffie met iemand drinken omdat de persoon die je een uitnodiging heeft gestuurd jouw wellicht ergens mee kan helpen dan is dat helemaal prima…. maar koude acquisitie via Linkedin is vrij doorzichtig! Heb jij een drukke baan en merk je dat mensen maar om één reden een connectie met je willen maken, neem dan het heft in eigen hand. Jij kunt namelijk zelf bepalen wie jou een uitnodiging kan versturen om een connectie te maken. Scheelt je sowieso een heleboel kopjes koffie;-)

6. Google jezelf eens

Als ik een afspraak heb met iemand die ik nog niet eerder gezien heb Google ik altijd even zijn/haar naam, wist je dat heel veel mensen dit doen? Google jezelf eens en bekijk welke informatie Linkedin over jou toont in Google. Wil je graag beperktere informatie delen? No problem, via “privacy & Settings” kun je bij “edit your public profile” per onderdeel beslissen wat je wel en niet wil tonen in de zoekopdrachten.

7. Hello Sunshine

Zie jij ze ook nog steeds voorbij komen, van die ‘onprofessionele’ vakantiekiekjes? Laten we met z’n alle afspreken dat een profielfoto met een zonnebril op ECHT NIET MEER KAN! (Tenzij je zonnebrillen verkoopt;-)

“There is only one chance to make a first impression, and you really don’t want to make that with your sunglasses on”

Ook kom ik profielfoto’s tegen (vooral bij jongens) waarbij ze prachtig in een een 3-delig maatpak op de foto staan, maar in het normale leven NOOIT een maatpak dragen. Je bent een mens en zoals eerder genoemd mensen doen zaken met mensen niet met bedrijven. Ben en blijf daarom altijd jezelf, ook op Linkedin. Zorg voor een professionele foto waarbij je dicht bij jezelf blijft en de functie die je hebt. Draag je nooit een pak, ga dan ook niet op de foto met een pak, maar zorg ervoor dat je er representatief uitziet!

“Smile and say Cheese”

Oke, niet iedereen is even fotogeniek maar een mooie lach moet wel lukken toch? Laat zien dat je blij bent dat mensen met je in contact willen komen!

De 7 Do’s and Dont’s van Linkedin, ze zijn met een knipoog geschreven en natuurlijk met een grappige ondertoon. Met deze 7 punten wil ik je even bewust maken van je profiel en hoe andere mensen naar je kijken als je zakelijk gezien een goede indruk wilt maken. Het wordt niet voor niets ‘The Largest PROFESSIONAL network” genoemd;-)