7 vragen die jij jezelf moet stellen voor je start met InstaGram

Social Media

geschreven door

Priscilla Traets

7 vragen die we potentiële klanten altijd stellen voor we aan de slag gaan met een InstaGram Strategie!

In Oktober 2010 werd Instagram gelanceerd en inmiddels is dit immens populaire Social Media kanaal niet meer weg te denken uit onze dagelijkse bezigheden. 1,5 jaar na de oprichting van Instagram werd deze app overgenomen door Facebook.

Inmiddels telt InstaGram zo’n 4,1 miljoen gebruikers alleen al in Nederland. Geen wonder dus dat steeds meer bedrijven ook een goede InstaGram strategie willen.

De laatste 3 jaar heb ik gemerkt dat veel ondernemers worstelen met het zichtbaar worden op InstaGram. Naast het bieden van goede content kwam daar nu ook ineens fotografie bij. Iets waar nog steeds veel mensen mee worstelen.

De grote vraag die elk bedrijf stelt is nog steeds “Hoe krijg ik meer volgers op InstaGram”.

Bedrijven komen naar ons toe omdat ze een goede strategie willen specifiek voor hun InstaGram kanaal. Het visuele aspect in combinatie met de juiste copywriting blijkt lastig te zijn.

Voordat ik start met het uitzetten van een Social Media Strategie stel ik de volgende 7 vragen:

  1. Wat wil je bereiken met dit Instagram account?

Veel ondernemers geven aan ‘meer volgers’ te willen op InstaGram. Wanneer ik vervolgens vraag of ze blij zouden zijn met enkel bezoekers in hun winkel en geen kopers kijken ze me vaak lachend aan.

Hoe succesvol je bent met InstaGram of elk ander Social Media kanaal is niet enkel af te meten aan het volgers wat je hebt. Belangrijker nog is dat jouw volgers met jou verbinden, je posts liken en overgaan tot het kopen van jouw producten of diensten.

  1. Wie wil je bereiken?

Eigenlijk iedereen die start met InstaGram wil IEDEREEN bereiken. Want ja, hoe meer mensen ik bereik hoe meer potentiële kopers toch?

Nou eigenlijk werkt het helemaal niet zo! Het is heel belangrijk om een specifiek onderwerp te kiezen voor jouw account. Volgers kiezen in een oogopslag of ze je gaan volgen of niet op basis van de content die je deelt. Ben daarin dus specifiek en richt je met jouw content op de mensen die deze content boeiend vinden.

Wanneer je met je content TE algemeen bent en je dus niet richt op het specifieke groepje mensen wat juist dol is op jouw stijl zul je merken dat je juist veel MINDER resultaat krijgt. Dat komt doordat je content niet goed genoeg aansluit en je resultaat tegenvalt.

Ga dus voor een specifieke groep mensen die je wil bereiken met een specifiek onderwerp!

  1. Wat voor soort content ga je delen?

Met welk doel ga jij content delen op InstaGram? Is dat om mensen te inspireren, met je te verbinden of om kennis te delen?

Ik volg zelf veel voor inspiratie veel accounts over Fashion, maar ook volg ik accounts waar ik van kan leren zoals Jay Shetty. Accounts die content delen over het ondernemerschap, vrouwelijk leiderschap en mindset zoals Michael Pilarcyck & GzndEnzo.

Deze accounts volg ik omdat ze me inspireren en me voorzien van kennis. Allerlei verschillende accounts die allen eigen unieke content delen, die aansluit op mijn behoeften.

  1. Welke content ga jij delen en met welk doel?

Om je volgers nog een extra’tje te geven heb ik een #IGSecretGuide ontwikkeld waarbij je tips krijgt voor een mooie consistente feed. Welk gevoel wil je dat jouw volgers krijgen bij het zien van je feed? Licht en vrolijk? Of inspirerend met een vintage-touch?

Je vindt het allemaal in de IG Secret Guide.

  1. Welke acties wil je dat jouw volgers ondernemen?

Veel influencers willen een zo groot mogelijk bereik, maar daarbij is het niet alleen belangrijk dat de teller van het aantal volgers groeit. De interactie die jij met je volgers krijgt is minstens zo waardevol, dit wordt met een mooi woord ook wel ‘engagement’ genoemd.

Hoe meer volgers, hoe hoger de interactie (likes + reacties) hoe hoger de pr waarden van een influencer.

Maar, gelukkig bestaat InstaGram niet alleen maar uit influencers en zijn we zelf ook heel goed in staat om een groep volgers op te bouwen die betrokken is bij de content die we delen en ook nog is bereid is onze diensten of producten te kopen.

Ben je een bloggers dan is misschien je voornaamste doel wel om mensen naar je website te sturen.

  1. Welke InstaGram Accounts inspireren jou?

Accounts die mij inspireerde zijn voornamelijk fashionable en vrouwelijk, maar niet TE girly. Bij het uiteenzetten van mijn contentstrategie heb ik daarom gekozen voor een bepaalde stijl. Ik wilde namelijk ook professionaliteit uitstralen en niet mijn volgers het gevoel geven dat ik een hobbyist ben.

Dat zijn duidelijke richtlijnen voor het opzetten van je eigen contentstrategie.

Kijk eens naar accounts die je mooi vindt, kijk eens naar de kleurstellingen, de fotografie en wat ze vertellen bij de foto’s wat jou zo aanspreekt. Daar kun je veel van leren en bekijken wat past bij jou.

  1. Welke aandacht krijgt InstaGram (Social Media) binnen jouw bedrijf?

Deze vraag vind ik altijd een hele belangrijke om te vragen aan potentiële klanten die aan mij vragen of ik ze wil helpen met een Social Media strategie. Hoeveel aandacht willen zij STRUCTUREEL besteden aan het opzetten en het onderhouden van hun social media kanalen?

Stel jezelf deze vraag ook eens. Natuurlijk zijn er tal van handige tools die je het makkelijker maken content te posten, maar dat neemt niet weg dat het produceren van content tijd kost.

Stel jezelf deze vragen eens voor je start met het maken van content. Verzamel eens foto’s (Via Pinterest of via blogs) en zet deze is op een rijtje. Wat spreekt je aan? Welke kleuren spreken je aan, waar wordt je vrolijk van en wat past er zo goed bij jouw bedrijf?

Werk deze vragen eens helemaal uit voor jezelf. Om je hiermee op weg te helpen heb ik een Brand Quationaire voor je gemaakt. Deze kun je gratis downloaden en gebruiken bij het beantwoorden van bovenstaande vragen.