5 InstaGram tips voor je beauty- of fashion business

Social Media

geschreven door

Priscilla Traets


Als ik spreek met mijn doelgroep, dan krijg ik eigenlijk altijd dezelfde wensen te horen. Met mijn online trainingen en advies richt ik me op vrouwelijke ondernemers met een Fashion- of beauty business.
Twee branches die aan flinke veranderingen onderhevig zijn, je zult namelijk moeten blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen, maar daarnaast is het continu genereren van nieuwe klanten een van de belangrijkste zaken binnen jouw onderneming geworden.

Bijna altijd krijg ik dan ook de vraag “hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer volgers krijg op InstaGram?” Steevast stel ik dan een wedervraag, want wat moet je met al die volgers?

Stel ik zorg ervoor dat jij binnen nu en 3 maanden 10.000 volgers krijgt, wat brengt dat jou?

Als deze volgers niet met jouw interacteren, en geen klant worden dan heb je er niets aan. Daarom deel ik vandaag 5 tips met je die jij direct kunt gaan toepassen om een groei te creëren waar je ook daadwerkelijk iets aan hebt voor je onderneming.

Waarom moeten mensen jou volgen?

Ja, dit is een van de vervelendste vragen die je maar kunt krijgen, toch moet ik hem aan je stellen.
Verplaats je eens in jouw klant, wat is dan de voornaamste reden dat jij jezelf zou gaan volgen?

Waar heeft jouw klant behoefte aan? Wat willen ze graag zien en lezen?

Probeer je echt te verplaatsen in je doelgroep, zodat je content kunt gaan creëren die aansluit op de behoefte van je klanten.

Weet je het antwoord op deze vragen niet, dan adviseer ik je om in gesprek te gaan met je klanten. Zij zijn namelijk de enige personen die jouw kunnen vertellen waar ze behoefte aan hebben en waarom ze jou zo graag volgen EN klant bij je zijn!

Wat vertelt jouw biografie?

Nog heel vaak kom ik nieuwe profielen tegen en dan denk ik, wat doe jij eigenlijk? Ik snap dan compleet niet wat het doel van iemand is met het profiel.

In je biografie vat je exact samen wie jij bent, wat je doet en op wie jij je richt. Wat kunnen nieuwe volgers van je verwachten als ze je gaan volgen.
Ondanks de beperkte ruimte kun je er prima gerichte informatie in kwijt!

Dus nog even op een rijtje:

 • Je bedrijfsnaam
 • De diensten die je aanbiedt (belangrijkste)
 • Op wie richt jij je?
 • Je website

Probeer zo duidelijk en compleet mogelijk te zijn, dan weten mensen die jouw profiel bezoeken direct wat ze kunnen verwachten als ze je gaan volgen.

Besteed aandacht aan de kwaliteit van je foto’s


Laatst deed ik een kleine poll op InstaGram waarin ik mijn volgers vroeg waar ze het meeste moeite mee hadden.

 1. Is het maken van de juiste foto het moeilijkste?
 2. Vind je de tekst schrijven bij een foto het moeilijkste?

Gek genoeg antwoordde meer dan 80% dat ze het moeilijker vinden om de juiste tekst te schrijven bij een foto. Die uitslag verbaasde mij eigenlijk en daarom neem ik deze mee in dit blog.

Wanneer je het moeilijk vind om de juiste tekst te schrijven bij een foto dan heb jij niet goed inzichtelijk waar de behoefte van jouw doelgroep zit. Zodra jij weet wie je doelgroep is, waar je tegen praat en weet welke informatie zij graag van jou willen ontvangen heb je geen enkele moeite meer met het schrijven van content.

Dan komt het nog aan op goede foto’s. Veel ondernemers maken zich enorm druk over het creëren van de perfecte feed. Het succes van je InstaGram pagina hangt niet af van welke filter je gebruikt, wel aan de focus die jij aanbrengt.

Daarom enkele zaken waar je rekening mee kunt houden:

 1. Creëer een eenheid door je te focussen op 1 of 2 onderwerpen.
  1. Heb je een beautysalon, dan is dat je focus. Plaats dan geen foto’s van je huisdier, de was die je nog moet opvouwen of de verjaardagstaart van je buurvrouw.
 2. Werk vooruit
  1. Wanneer je elke week 4-5 keer een post wil plaatsen heb je veel beeldmateriaal en content nodig. Kies er dan voor om eens per maand een shoot te doen, zodat je voldoende professionele foto’s tot je beschikking hebt.
 3. Zorg voor wat basiselementen
  1. Flatlays en sfeerfoto’s kun je prima zelf maken met je iphone. Zorg dat je altijd enkele basiselementen hebt zoals:
   1. Bloemen of bladeren
   2. Zonnebril
   3. Beautyproduct
   4. Leuke accessoires
   5. Gouden bakjes, kaarshouder of marmeren schaaltje
  2. Investeer hier eenmalig in en laat dit telkens terugkomen in je foto’s, dat zorgt voor herkenning.
 4. Zorg voor afwisseling
  1. Bouw je feed op door bijvoorbeeld elke week dezelfde soort foto’s te posten. Denk eens aan een flatlay, quote, detailfoto en een sfeerfoto. Zo krijg je een stramien waardoor je feed al veel meer een geheel wordt.

Denk niet teveel na en laat het perfecte plaatje los!

Wanneer je online zichtbaar wilt worden is het heel normaal dat je gaat kijken naar andere succesvolle ondernemers. Wat doen zij goed, waar kun jij je in vinden? Probeer er zeker ook van te leren, maar laat het daarna ook los.

Zoveel ondernemers, kijken naar andere accounts en gaan dan aan zichzelf twijfelen. (Deed ik ook een lange tijd)

> Zij staat altijd zo mooi op de foto, en haar outfits echt I love it (mij lukt dat nooit, ik sta altijd stom op een foto)

> Wauw, zij heeft al meer dan 10.000 volgers en ik moet het doen met een handjevol vrienden en wat spammy-accounts (Als dat zo is moet je gaan leren hoe InstaGram wel voor je kan werken, investeer dan in kennis)

> Nu heb ik 20 mooie foto’s en weet ik niet waarover ik moet schrijven. Bij haar lijkt alles zo vanzelf te gaan. (Iedereen heeft onzekerheden, geloof me. Maar schrijf wat je wilt delen met je volgers.)

Dat laatste is de beste tip die ik je kan geven, Staar je niet blind op wat anderen doen, houd je bezig met jezelf en deel wat jij te delen hebt. Laat zien waar jij werkt, waar je heengaat, welke behandelingen je uitvoert of de collectie die je net binnen hebt gekregen…. alles wat past bij hetgeen jouw volger wil zien.

Op mijn blog deel ik regelmatig tips over InstaGram, maar uiteraard in combinatie met het ondernemerschap. Succesvol worden op social media is zeer betrekkelijk, wanneer is iemand namelijk succesvol? En kun jij dat zien aan hun InstaGram account?

Zorg dat het account voor jouw een verkoopkanaal is waarbij je bouwt aan een community met mensen die je graag volgen, je informatie waarderen en graag met je meekijken… gewoon om wie jij bent.

Ik hoop dat je deze tips leuk en bruikbaar vond en als dat zo is dan vind ik dat uiteraard altijd leuk als je me dit ook laat weten.