5 Instagram tips die je direct kunt toepassen

Social Media

geschreven door

Priscilla Traets

Iedereen is op zoek naar het ‘geheim’ van Instagram, eigenlijk is die er helemaal niet. Er zijn zoveel verschillende strategieën die kunnen werken. In mijn eBook neem ik daarin ook het voorbeeld van Astrid van Geffen. Wat voor haar begon als een geintje leverde haar binnen 2 jaar meer dan 12.000 volgers op. Er is niet zoiets als EEN succesformule, het is de juiste combinatie van factoren die je helpen succesvol te worden op InstaGram.

Toch heb ik de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar wat werkt en wat niet werkt. Dit heb ik samen met mijn klanten getest, bijgestuurd en steeds meer verbeteringen doorgevoerd. Inmiddels weten we heel goed wat wel en niet werkt.

Daarom vandaag 5 tips die je direct kunt toepassen om de basiselementen van InstaGram goed neer te zetten.

1. Be a profession with a professional page

Kortom, zorg ervoor dat je een bedrijfspagina hebt op InstaGram en dat deze niet ‘afgeschermd’ is. Geef je nieuwe volgers de kans om je profiel te ontdekken, dit kan alleen als je profiel niet als ‘privé’ ingesteld staat.

2.  Zorg voor een heldere introductie

Wanneer je een profiel bezoekt beslis je vrij snel of deze interessant is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen als eerste kijken naar de headline van je profiel en vervolgens naar je feed. Zorg er dus voor dat de belofte die je maakt in je headline, nagekomen wordt in je feed.

Heb je een Fashion Boutique met een Ibiza-Style, vertel dit dan in een pakkende zin in je headline en laat het vervolgens ook duidelijk terugkomen in je feed. 

3. Zorg dat je post gevonden wordt

Waarschijnlijk heb je al heel vaak een zoekopdracht ingevoerd in Google, zonder dat je je er van bewust bent werkt er op de achtergrond een algoritme wat ervoor zorgt dat de content matcht bij de zoekopdracht die jij invoert. Dit algoritme is gebaseerd op 3 elementen waarvan content er 1 is.

InstaGram heeft ook een algoritme en zorgt er net als Google voor dat mensen content te zien krijgen die aansluit bij hun behoefte, echter is er een groot verschil.

Google heeft namelijk websites waar content op geschreven staat, code, techniek en autoriteit waarop de resultaten gebaseerd zijn.

InstaGram heeft alleen een foto en een stukje tekst, of toch niet?

Veel ondernemers weten niet dat het gebruik van #HashTags zorgt voor de vindbaarheid van hun post.

Deze hashtags moeten uiteraard beschrijven waar jouw post over gaat, zodat deze getoond kan worden aan gebruikers die deze content hoogstwaarschijnlijk interessant vinden.

  • Maak daarom gebruik van HashTags die passen bij de content die je plaatst
  • Onderzoek welke HashTags jouw doelgroep gebruikt

4. Een mooie consistente feed

Dit is worsteling nummer 1 van elke Fashion & Beauty ondernemer die ik spreek. Steevast vragen zij me ‘maar wat moet ik posten dan’.

Als je start met InstaGram zijn er bepaalde stappen die je zult moeten doorlopen. Heel belangrijk daarbij is in kaart gaan brengen wat je wil vertellen en tegen wie. Zodra je dat helder hebt ga je je visuele strategie bepalen.

Welke foto’s ga je plaatsen, passen binnen de stijl van je onderneming en bij het verhaal wat je wil vertellen? Zorgt de foto dat het overzicht van je feed consistent is of oogt het al snel rommelig?

Een rommelige feed met foto’s die even snel genomen zijn oogt onprofessioneel. Het is helemaal prima om foto’s te maken met je Iphone, maar zorg er dan voor dat je alle foto’s op dezelfde manier bewerkt.

Tips hiervoor deel ik in mijn eBook inc. de #IGSecretGuide die je er GRATIS bij ontvangt!

5. Bouw aan je community

Wanneer je start met zichtbaar worden op InstaGram heb je JA gezegd tegen het bouwen aan een community. Een groep mensen die graag betrokken is bij jou en jouw bedrijf.

Het is daarom enorm belangrijk dat je het gesprek aangaat met je volgers, antwoorden geeft op hun vragen maar ook zelf proactief gaat reageren en liken op berichten van je volgers of potentiële volgers.

Het is netwerken maar dan online via je telefoon;-)

De laatste tip vind ik persoonlijk een lastige om bij veel ondernemers neer te leggen. Overal lezen we verhalen over ‘een digitale detox’ en ons gebruik van Social Media. Aan de andere kant adviseer ik je juist om actief te worden zodat je een ECHTE band gaat opbouwen met je volgers op InstaGram.

De keuze ligt natuurlijk volledig bij jezelf, echter besef je goed dat je niet alleen kunt zenden en dan hoopt dat mensen je gaan volgen. Je volgers willen interactief en persoonlijke aandacht.

Zorg er daarom voor dat je een keer per dag tijd vrij maakt om even te ‘netwerken’ en ga reageren op berichten van andere met een leuke comment en een like.

Ps. Comments doen het altijd beter;-)